BIOGRAFIE

FLORIAN VAN ACKER

Geboren:

Plaats:

Nationaliteit:

Woonplaats:

28/02/97

Zalou, Roemenië

Belg

Langemark, West-VL

Blijven dromen, nooit opgeven, maar met de voetjes op de grond blijven!

LToen ik in Belgie kwam, kon ik nog maar enkele maanden lopen. Ik was heel actief en doende zodat dat mijn ouders mij vlug leerden zwemmen en mij naar een sportkamp stuurden. Het was bij “Sportiek Zedelgem” dat ik mijn eerste palet in handen kreeg en les mocht krijgen van Andrzej Bukalski en zo mijn eerste balletje sloeg.

Naast judo, karate, paardrijden, zwemmen en basket ging ik in 2007 voor de eerste keer naar TTC Free Time Zonnebeke om kennis te maken met het TAFELTENNIS. Aangemoedigd door William Claerbout, mijn vriend en buurman, kreeg ik de microbe te pakken. Ik kon niet meer zonder tafeltennis. Ik werd opgenomen in de provinciale selectie en had wekelijks training van Jo Willems.

Na mooie jaren in Zonnebeke en blijvende vriendschappen te hebben overgehouden dank ik voor de jaren steun en geduld, want door mijn mentale beperking en autisme was het niet altijd gemakkelijk. Dan kwam mijn transfer naar TTC jong Gullegem. Een club waar ik kon groeien beginnende van 1e seizoen 2010-2011 (C4 en 1e provinciale, kampioen gespeeld) naar 2014-2015 (B2en 1e nationale). De club is als een familie die mensen met een beperking een plaats geven en steunen.

Ondertussen hadden we via Nele Pattyn en Wim Bruneel hulp en steun gekregen om wegwijs te geraken en om het ganse parcour door te nemen om op de lijst van INAS (for para athletes with an intellectual disabiblity) te staan. Dan via parantee www.parantee.be (zelfstandige vlaamse vleugel van Belgian Paralympic Committee(BPC) die is aangesloten bij het Internationaal Paralympics Committee, ben ik ingeschreven en kwam zo in aanmerking voor internationale tornooien. Op het eerste tornooi in Hongarije waren er testen en proeven (classificatie), nog een 2e maal op een ander tornooi om wel degelijk te zien of je beperkingen hebt. Ik ben klasse 11 (verstandelijke beperking). Fysieke gehandicapten behoren naargelang de ernst van hun handicap bij klasse 1 tot klasse 10 (1 is zeer zwaar gehandicapt).

Op mijn 1e internationaal tornooi Para ITTF Eger maart 2013 met coach Nele Pattyn kreeg ik brons. Bij de Europees kampioenschappen september 2013 Lignano met coach Jeroen Van Massenhove werd ik 4e. In 2013 werd ik BELOFTE.

In 2014 werd ik ELITE  topsporter en won ik Brons op de WERELDKAMPIOENSCHAPPEN in Beiing met als coach Nico Vergeylen.

Alles is dus zeer vlug gegaan en dankzij Parantee, Bloso en BPC krijg ik nu hoogstaande training van 2 A spelers, Cedric Merchez en Kilomo Vitta. En ook fysieke training van Bieke Vandenabeele.

In 2015 won ik goud in Veijle het europees kampioenschap para ittf

In 2016 mijn super jaar ,goud op de paralympische spelen van Rio en belgisch kampioen -21jaar in het valide circuit.

In 2017 won ik brons op de Europese kampioenschappen in Lasko slovenie para ittf en Vlaams Kampioen ,klassement B, in het valide circuit;

Seizoen 2017-2018 veranderde ik van club in het valide circuit. van mijn jarenlange club TTC jong  Gullegem( 2010 tot 2017) begonnen in 1e provinciale en geeindigd in 1e nationale ging in naar de oostvlaamse club TTC merelbeke; Gullegem,waar ik mooie jaren beleefd heb en waar ik ook veel geleerd heb op sociaal en menselijk vlak. Dank Frank Decaluwé , Wim Bruneel,Louis Dhulst en vele ploegmaten en anderen.

Maar nieuwe wegen wenken,en in Merelbeke onder impuls van mijn vroegere provinciale coach Jo Willems,vond ik na enkel matchen terug mijn draai. Toffe ploegmaten,een familiale sfeer en een warme club die mij met open armen ontving. Hier speel ik dus terug in 1e nationale en samen proberen we met de ploeg in 1e nationale te blijven. Seizoen 2018-2019 terug naar West-Vlaanderen: tafeltennisclub Gullegem 1e nationale. Door samenwerking en overeenkomst tussen VTTL en Parantee-Psylos mag ik nu elke maandag en dinsdag meetrainen in de topsportschool in leuven olv Carlo Angelo.

Sinds 2015,2016 train ik met mijn goeie vriend Jean-Paul Vansteenkiste ,gemiddeld 2xweek in Izegem,onbaatzuchtig leert hij mij allerlei bij .

Nog steeds krijg ik van mijn federatie parantee, de trainingen van Cedric Merchez en Kilomo Vita en fysieke training van Bieke Vandenabeele. Wekelijks is er een afspraak met mijn coach Nico Vergheylen en af en toe met Steven Van Beylen (coordinator topsportbeleid)om de evolutie van trainingen en allerhande te volgen; om de 3à4 weken heb ik vanaf september 2017 afspraak met mijn dietist Gino Devriendt in samenspraak met Parantee.

Dus zoals jullie zien staan we allen paraat om 2018 en de volgende jaren hopelijk succesvol te maken;en als doel

— podiumplaatst op WK Lasko oktober 2018

— podiumplaatst EK   september 2019

— deelname paralympische spelen 2020 Tokyo en hopelijk podium

— sinds 11/2015 onafgebroken 1e in de rangschikking klasse 11 en hopelijk dit te behouden


— Florian speelt vanaf seizoen 18/-19 weer bij ttc Gullegem

Ondertussen zijn we eind september 2019 en heb ik reeds mijn 3 doelstelligen bekomen.

Goud op WK 2018

Goud op EK 2019 en een ticket voor de paralympische spelen in Tokyo 2020(25/8-06/9)

Nu is het terug trainen ,trainen en fysisch en mentaal voorbereiden op de spelen. zal niet gemakkelijk zijn,want er komen constant nieuwe goeie atleten ,en elk doet super zijn best.

Dit jaar is er nog een tornooi in Nederland eind oktober 2019 en als ik podium haal ben ik dan 4 jaar onafgebroken de 1e op de wereldranglijst klasse 11

graag zou ik toch iedereen willen bedanken die mij dag in dag uit steunt, aanmoedigt,traint, corrigeert,en in mij blijft geloven. Moed geeft als ik het niet ziet zitten; dank u.

En natuurlijk ook mijn sponsoren beste dank.