BIOGRAFIE

FLORIAN VAN ACKER

Geboren:

Plaats:

Nationaliteit:

Woonplaats:

28/02/97

Zalou, Roemenië

Belg

Langemark, West-VL

Blijven dromen, nooit opgeven, maar met de voetjes op de grond blijven!

LToen ik in Belgie kwam, kon ik nog maar enkele maanden lopen. Ik was heel actief en deed het zodat mijn ouders mij snel leerden zwemmen en mij naar een sportkamp stuurden. Het was bij “Sportiek Zedelgem” dat ik mijn eerste palet in handen kreeg en les mocht krijgen van Andrzej Bukalski en zo mijn eerste balletje sloeg.

Naast judo, karate, paardrijden, zwemmen en basket ging ik in 2007 voor de eerste keer naar TTC Free Time Zonnebeke om kennis te maken met het TAFELTENNIS. Aangemoedigd door William Claerbout, mijn vriend en buurman, kreeg ik de microbe te pakken. Ik kon niet meer zonder tafeltennis. Ik werd opgenomen in de provinciale selectie en had een wekelijkse training van Jo Willems.

Na mooie jaren in Zonnebeke en blijvende vriendschappen te hebben overgehouden dan ik voor de jaren steun en geduld, want door mijn mentale beperking en autisme was het niet altijd gemakkelijk. Dan kwam mijn transfer naar TTC jong Gullegem. Een club waar ik kon groeien begon van 1e seizoen 2010-2011 (C4 en 1e provinciale, kampioen gespeeld) naar 2014-2015 (B2en 1e nationale). De club is ook een familie die mensen met een beperking een plaats geven en steunen.

Ondertussen hadden we via Nele Pattyn en Wim Bruneel hulp en steun gekregen om wegwijs te worden en om het hele parcour door te nemen om op de lijst van INAS (voor paraatleten met een verstandelijke beperking) te staan. Dan via parantee www.parantee.be (zelfstandige vlaamse vleugel van Belgian Paralympic Committee(BPC) die is aangesloten bij het Internationaal Paralympics Committee, ben ik opgeleid en kwam zo in aanmerking voor internationale tornooien. Op het eerste tornooi in Hongarije waren er testen en testen (classificatie),  nog een 2e op een andere tornooi om goed te zien of je beperkingen hebt. Ik ben klasse 11 (verstandelijke beperking).

Op mijn 1e internationale tornooi Para ITTF Eger maart 2013 met coach Nele Pattyn kreeg ik brons. Bij de Europese kampioenschappen september 2013 werd Lignano met coach Jeroen Van Massenhove ik 4e. In 2013 werd ik BELOFTE.

In 2014 werd ik ELITE topsporter en won ik Brons op de WERELDKAMPIOENSCHAPPEN in Peking met als coach Nico Vergeylen.

Alles is zeer snel gegaan en dankzij Parantee, Bloso en BPC kreeg ik nu een hoogstaande training van 2 A-spelers, Cedric Merchez en Kilomo Vitta. En ook lichaamstraining van Bieke Vandenabeele.

In 2015 won ik goud in Veijle het europees kampioenschap para ittf

In 2016 mijn superjaar, goud op de paralympische spelen van Rio  en Belgisch kampioen -21jaar in het valide circuit.

In 2017 won ik brons op de Europese kampioenschappen in Lasko slovenie para  ittf en Vlaams Kampioen,klassement B, in het geldige circuit;

Seizoen 2017-2018 heeft geleid tot een club in het geldige circuit. van mijn volgende club TTC jong Gullegem( 2010 tot 2017) begon in 1e provinciale en geeindigd in 1e nationale  ging in naar de oostvlaamse club TTC merelbeke; Gullegem,waar ik mooie jaren heb beleefd en waar ik ook veel geleerd heb op sociaal en menselijk vlak. Dank Frank Decaluwé, Wim Bruneel, Louis Dhulst en vele ploegmaten en anderen.

Maar nieuwe wegen wenken,en in Merelbeke onder impuls van mijn voormalige provinciale coach Jo Willems,vond ik na een enkele match mijn draai terug. Toffe ploegmaten,een familiale sfeer en een warme club die mij ontving met open armen ontvangen. Hier speel ik dus terug in 1e nationale en samen proberen we de ploeg te ontmoeten in 1e nationale te blijven. Seizoen 2018-2019 terug naar West-Vlaanderen: tafeltennisclub Gullegem 1e nationale. Door samenwerking en overeenkomst tussen VTTL en Parantee-Psylos mag ik nu elke maandag en dinsdag meetrainen in de topsportschool in leuven olv Carlo Angelo.

Sinds 2015,2016 train ik mijn goede vriend Jean-Paul Vansteenkiste, gemiddeld 2 maal per week in Izegem,onbaatzuchtig leert hij mij veel bij .

Nog steeds krijg ik van mijn federatie parantee, de trainingen van Cedric Merchez en Kilomo Vita en lichamelijke training van Bieke Vandenabeele. Wekelijks is er een afspraak met mijn coach Nico Vergheylen en een ontmoeting met Steven Van Beylen (coördinator topsportbeleid)om de evolutie van trainingen en allerhande te volgen; om de 3à4 weken heb ik vanaf september 2017 afspraak met mijn diëtiste Gino Devriendt in samenspraak met Parantee.

Dus zoals jullie zien staan we allen paraat om 2018 en de volgende jaren hopelijk succesvol te maken;en als doel

— podiumplaats op WK Lasko oktober 2018

— podiumplaats EK september 2019

— deelname paralympische spelen 2020 Tokyo en hopelijk podium

— sinds 11/2015 onafgebroken 1e in de rangschikking klasse 11 en hopelijk dit te behouden


— Florian speelt vanaf seizoen 18/-19 weer bij ttc Gullegem

Ondertussen zijn we eind september 2019 en heb ik mijn 3 doelstelligen bereikt.

Goud op WK 2018

Goud op EK 2019 en  een ticket voor de paralympische spelen in Tokyo 2020(25/8-06/9)

Nu is het terug trainen, trainen en fysiek en mentaal voorbereiden op het spelen. zal niet gemakkelijk zijn,want er komen constant nieuwe goede atleten ,en elk doet super zijn best.

Dit jaar is nog een tornooi in Nederland eind oktober 2019 en als ik podium behaald ben ik dan 4 jaar onafgebroken de 1e op de wereldranglijst klasse 11

Na een bepaalde periode voor iedereen, namelijk de lockdown door corona, werden ook de Paralympische Spelen 2020 samengevoegd tot 2021. 

Florian behaalde een bronzen medaille, maar vond zelf dat er meer in zat. Door de toestand in de zaal kon hij dit niet 100% waarmaken.

Toen vonden de wereldkampioenschappen in Granada plaats. Florian behaalde een bronzen medaille. Hierna behaalde Florian goud op de Europese Para kampioenschappen in september 2023 in Sheffield (GB). Hierdoor is hij rechtstreeks gekwalificeerd voor Parijs 2024.

Seizoen 2023-2024 speelt Florian in eerste nationale bij tafeltennisclub PW Diest. In deze club voelt hij zich snel thuis.

Graag zou Florian iedereen bedanken die hem dag in dag uit steunt, aanmoedigt, traint, corrigeert en in hem blijft geloven.

Ook hartelijk dank aan de sponsors.